Skip to main content

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Η σημασία του προληπτικού ελέγχου

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου είναι μια σημαντική μέρα που μας υπενθυμίζει να φροντίζουμε τον εαυτό μας και αυτούς που αγαπάμε. Κάθε 4η Φεβρουαρίου, μέσα από αυτήν την Παγκόσμια Ημέρα καλλιεργείται η ευαισθητοποίηση γύρω από τον αντίκτυπο του καρκίνου.

Awareness Day

Φέτος, εστιάζουμε στη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και πρόληψης.

Η έγκαιρη ανίχνευση και η πρόληψη είναι απαραίτητες για τη μείωση του αριθμού των συνανθρώπων μας που έρχονται αντιμέτωποι με κάθε μορφής καρκίνου.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, η Κωνσταντίνα Γεωργιάδου, Ιατρικός Επισκέπτης και η Πολίνα Νικολάου, Sales and Marketing Manager – Melidonia, απαντάνε στο ερώτημα, Τι είναι ο καρκίνος?

Αρχικά, η ρίζα της λέξης «καρκίνος» αποτυπώθηκε από τον πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη, Κέλσιο και Γαληνό θέλοντας να περιγράψουν τις ελκώδης και μη ελκώδης μορφοποιήσεις όγκων και στα αρχαία ελληνικά αυτό αποδόθηκε στο ζώο κάβουρα λόγω μορφολογίας αφού παρομοίασαν τις προβολές του σε σχήμα δαχτύλου που εξαπλώνονται από τον όγκο.

Ο καρκίνος θεωρείται στατιστικά ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο ανεπτυγμένος κόσμος. Με τον όρο καρκίνο περιγράφουμε μια ομάδα νοσημάτων που η αιτία τους βρίσκεται στο κυτταρικό επίπεδο. Η αφύσικη λειτουργία του προγραμματισμού και υπερβολική ανάπτυξη κυττάρων οδηγούν στη νόσηση του οργανισμού και τα πλεονάζοντα κύτταρα σχηματίζουν μάζες που ονομάζουμε όγκους. Υπάρχουν περισσότερα από 200 είδη καρκίνου και το κάθε είδος αντιμετωπίζεται διαφορετικά.

Για το μεγαλύτερο ποσοστό από το  σύνολο των περιστατικών καρκίνου ευθύνη έχουν εξωγενείς παράγοντες όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ και άλλα, ενώ για ένα άλλο ποσοστό των καρκίνων ευθύνονται γενετικοί παράγοντες.  Συνεπώς στην σύγχρονη ιατρική έχουν αναπτυχθεί διάφορες γενετικές εξετάσεις, οι οποίες εκτιμούν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στη διάρκεια της ζωής μας. Αυτό επιτυγχάνεται με την αναζήτηση ειδικών αλλαγών στα γονίδια, οι οποίες αλλαγές ονομάζονται γενετικές μεταλλάξεις.  Οι διαθέσιμες γενετικές εξετάσεις καλύπτουν ένα εύρος γονιδιακών μεταλλάξεων και οποίες μπορεί να καθορίσουν εάν υπάρχει αυξημένο ρίσκο εμφάνισης  διάφορων τύπων καρκίνου όπως καρκίνος του μαστού, των ωοθηκών, παχέος εντέρου, θυροειδούς αδένα, προστάτη, παγκρέατος, μελανώματος, νεφρού και στομάχου.

World Cancer Day

Πώς όμως βοηθούν οι γενετικές εξετάσεις και τι πληροφορίες μπορούμε να αντλήσουμε?

Μπορούν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη και την διαχείριση του κινδύνου μιας συγκεκριμένης ασθένειας, και στην επιβεβαίωση ύπαρξης γονιδίων που ενδεχομένως να μεταφέρουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στα παιδιά μας. Σημαντικό είναι να ξέρουμε πως κανένας γενετικός έλεγχος δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά την εμφάνιση ή όχι του καρκίνου, παρά να μας πει αν διατρέχουμε υψηλότερο κίνδυνο από τον μέσο άνθρωπο. Είναι άξιο αναφοράς ότι μόνο μερικοί άνθρωποι από αυτούς που εμφανίζουν γονιδιακή μετάλλαξη  θα αναπτύξουν καρκίνο. Δηλαδή εάν μια γυναίκα διατρέχει κίνδυνο 50%-70% να εμφανίσει καρκίνο ωοθηκών μπορεί να μην τον αναπτύξει ποτέ ενώ μια άλλη γυναίκα με 25% πιθανότητα για καρκίνο να αναπτύξει τελικά καρκίνο ωοθηκών. Η επίγνωση του ρίσκου εμφάνισης καρκίνου επιτρέπει τη διαφοροποίηση του πλάνου των προληπτικών εξετάσεων που είναι διαθέσιμες ούτως ώστε εάν προκύψει κάποια αλλοίωση, αυτή να ανιχνευθεί το συντομότερο δυνατό, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο τις πιθανότητες επιτυχούς αντιμετώπισης του προβλήματος.

Οι γενετικές εξετάσεις είναι μια προσωπική απόφαση που λαμβάνεται και βάση, μεταξύ άλλων, και των παραγόντων κινδύνου.  Κάποιοι από αυτούς είναι το οικογενειακό ιστορικό, οι πολλαπλοί καρκίνοι, καρκίνοι σε νεαρή ηλικία ή και οι σπάνιες μορφές καρκίνου.

Μια τέτοια απόφαση σοφό θα ήταν να παρθεί με ειδικό σύμβουλο αφού αυτός θα μπορέσει να μας βοηθήσει με τυχόν απορίες, να παρέχει λύσεις και πληροφορίες σχετικά με την αναγκαιότητα ή όχι του γενετικού ελέγχου, και να μας καθοδηγήσει μετά την παραλαβή των αποτελεσμάτων της εξέτασης.

Διαβάστε σχετικά άρθρα: https://www.cap.com.cy/programma-prolipsis-toy-karkinoy-toy-mastoy-stis-ergazomenes-mas/

Κωνσταντίνα Γεωργιάδου

Κωνσταντίνα Γεωργιάδου, Ιατρικός Επισκέπτης

Πολίνα Νικολάου

Πολίνα Νικολάου, Sales and Marketing Manager – Melidonia