Skip to main content

Ο Όμιλος Χ.Α.ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ αναλαμβάνει τη διανομή των κυπριακών ξυδιών Artemis Quality Vinegars

Artemis

Σε μια σημαντική επιχειρηματική συνεργασία προχώρησε ο Όμιλος Χ.Α.ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ, ο οποίος αναλαμβάνει τη διανομή και προώθηση σε σημεία λιανικής πώλησης των κυπριακών ξυδιών ARTEMIS QUALITY VINEGARS.

Τα ξύδια ARTEMIS

Τα ξύδια Artemis Quality Vinegars παράγονται από την κυπριακή οξοποιία ΑΡΤΕΜΗΣ, σε μία από τις πιο υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής ξυδιού στο νησί, στη Λεμεσό.

Η παραγωγική δραστηριότητα περιλαμβάνει την τυποποίηση, εμφιάλωση και συσκευασία όλων των ειδών του ξυδιού (ερυθρών και λευκών), βαλσάμικο, κρέμες βαλσάμικου, μηλόξυδο και χυμό λεμονιού. Σήμερα, τα προϊόντα της εταιρείας εξάγονται σε χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Η ιστορία των ξυδιών ARTEMIS

Η ιστορία της οξοποιίας ΑΡΤΕΜΗΣ ξεκινά το 1940, όταν ο Φειδίας Ανωγυριάτης αποφασίζει να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση παραγωγής ξυδιού.  Έτσι, αρχίζει να συγκεντρώνει κρασιά από ντόπιους παραγωγούς καθώς και από τις δικές του καλλιέργειες.

Τόσο η αποθήκευση του κρασιού όσο και η παραγωγή ξυδιού γινόταν σε μεγάλα ξύλινα βαρέλια και πιθάρια. Συγκεκριμένα, η παραγωγή του ξυδιού γινόταν με τη «Μέθοδο της Ορλεάνης».  Σύμφωνα με αυτή, η ολική ζύμωση του κρασιού επιτυγχάνεται μέσα σε βαρέλια οξιάς, στα οποία τοποθετούνται επιπλέον ροκανίδια οξιάς. Η διαδικασία περιλάμβανε τη συνεχή εισαγωγή και εξαγωγή κρασιού από τρύπες σε διαμετρικά σημεία, στην κορυφή του βαρελιού. Με αυτό το τρόπο, ο αέρας κατάφερνε να προσβάλλει το κρασί με τη βοήθεια των οξικών βακτηρίων που αναπτύσσονταν επιφανειακά των ροκανιδιών. Παρότι το αποτέλεσμα της μεθόδου αυτής ήταν ένα δυνατό και γευστικό ξύδι, η παραγωγή ολοκληρωνόταν με πολύ αργό ρυθμό, ενώ ταυτόχρονα η παραγόμενη ποσότητα ήταν μικρή.

Το 1976, την εταιρεία θα αναλάβει ο γιός του Φειδία, ο Ιωάννης, ο οποίος θα υιοθετήσει τη μέθοδο που είναι γνωστή ως «Ένα Στάδιο Τεχνική» ώστε η παραγωγή να ολοκληρώνεται σε μικρότερο χρονικό διάστημα, ενώ η παραγόμενη ποσότητα να είναι περισσότερη.

Το 2008 θα αναλάβουν την επιχείρηση τα παιδιά του Ιωάννη, Μαρίνος και Πόλυς, οι οποίοι θα εκσυγχρονίσουν ακόμη περισσότερο την επιχείρηση, επενδύοντας σε καινούργια μηχανήματα και εξοπλισμό για εμφιάλωση,  κάτι το οποίο είχε ως επακόλουθο η επιχείρηση να καταφέρει να εδραιωθεί ακόμη περισσότερο στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Σήμερα, τα προϊόντα της εταιρείας έχουν δυναμική παρουσία στα ράφια αρκετών υπεραγορών με την επωνυμία Artemis Quality Vinegars, ενώ παράλληλα μεγάλες ποσότητες των προϊόντων της εξάγονται σε  χώρες του εξωτερικού. Επιπλέον, η εταιρεία παράγει ξύδι εκ μέρους αλυσίδων υπεραγορών, με δική τους ετικέτα.

Με αναλλοίωτες τις αξίες που κληροδοτήθηκαν, όπως η επιλογή άριστων πρώτων υλών και η συνεχής αναζήτηση για βελτίωση, η οξοποιία ΑΡΤΕΜΗΣ συνεχίζει να επενδύει δυναμικά σε μηχανολογικό εξοπλισμό και βελτίωση των συνθηκών παραγωγής, με στόχο να εξελίσσει συνεχώς τη γκάμα των προϊόντων της.  Παράλληλα, συμμορφώνεται με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα διασφαλίζοντας την εξαιρετική ποιότητα και αξία των προϊόντων της.