Με μεγάλη συμμετοχή και εισηγήσεις υψηλού επιστημονικού επιπέδου, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΟΕΔ Λευκωσίας, σεμινάριο με θέμα «Νόσος Αλτσχάιμερ και άνοια: Πρόληψη, θεραπεία και προστασία εγκεφάλου».
Το σεμινάριο, το οποίο διοργανώθηκε από την Ομάδα «Ε και Ε» (Ενημέρωση και Εκπαίδευση) με πρωτοβουλία του Δρ Λοΐζου Γ. Λοΐζου σε συντονισμό με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και την AHEPA (American Hellenic Educational Progressive Association), τελούσε υπό την αιγίδα της Υπουργού Υγείας, Δρ Πόπη Κανάρη, η οποία και απηύθυνε χαιρετισμό.
- Ένας από τους χορηγούς στο σεμινάριο ήταν οι πάνες & πάνες βρακάκια ενηλίκων Tender & Tender Easywear που εισάγει και διανέμει ο Όμιλος Χ.Α.ΠΑΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πέραν των 330 ατόμων που αρχικά δήλωσαν συμμετοχή.
Ο Δρ Λοΐζος Γ. Λοΐζου, Καθηγητής Παιδιατρικής, Παιδογκολογίας/Παιδοαιματολογίας, (Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας), και Πρόεδρος του Ιδρύματος ΕΛΠΙΔΑ για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία, μίλησε με θέμα «Νόσος Αλτσχάιμερ, άνοια και πρόληψη: Ποτέ δεν είναι νωρίς, ποτέ δεν είναι αργά».
Άλλες περιεκτικές εισηγήσεις στην εκδήλωση:
- «Κληρονομικότητα, συμπτωματολογία, βιοδείκτες, ανίχνευση και έγκαιρη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ», από τον Δρ Δημήτρη Παπαδόπουλο, Αναπληρωτή Καθηγητή, Νευρολογία, Ιατρική Σχολή, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο.
- «Νέα φάρμακα και τρόπος ζωής για αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ», από τον Δρ Σάββα Παπακώστα, Καθηγητή Νευρολογίας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
- «Αιτιολογία, γένεση και εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ: Η σχέση κληρονομικότητας και νοσηρών περιβαλλοντικών παραγόντων» από τον Δρ Γεώργιο Βαβουγυιό, Λέκτορα, Νευρολογία, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κύπρου.
Καλωσόρισμα και εισαγωγή στο σεμινάριο έγινε από τον κ Ανδρέα Παναγιώτου.
Στην εκδήλωση τονίστηκε ιδιαίτερα η μεγάλη ανάγκη ενημέρωσης και εκπαίδευσης όλων για το ζήτημα, καθώς τα αποτελέσματα που μπορεί να επιτευχθούν όσον αφορά στην πρόληψη, θεραπεία και μείωση των επιπτώσεων της νόσου, μπορούν να αποδειχθούν πολλά και καρποφόρα.
Σημειώθηκε, σχετικά, ότι η μάστιγα της νόσου Αλτσχάιμερ, και της άνοιας γενικότερα, παρουσιάζει μεγάλη και ανησυχητική ταχεία αύξηση στην Κύπρο, όπως και αλλού. Σήμερα πάσχουν 55 εκατομμύρια ανθρώπων παγκόσμια. Κατά τα επόμενα 27 χρόνια ο αριθμός αυτός θα ανέλθει στα 150 εκατομμύρια! Οι συνέπειες της νόσου στην κοινωνία μας δεν αφήνουν σχεδόν κανένα ανεπηρέαστο, ενώ οι επιπτώσεις δεν είναι μόνο σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο, αλλά έχουν και φοβερές αρνητικές επιδράσεις στην οικονομία, στο σύστημα υγείας και στην κοινωνική συνοχή.
Πάντως, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τη μεγάλη δύναμη της πρόληψης ή της έγκαιρης ανίχνευσης της νόσου. Είναι εκπληκτικό, τονίστηκε στην εκδήλωση, το τι μπορούμε να πετύχουμε με την πρόληψη.