Skip to main content

Αποδόμηση των εμφυλίων διακρίσεων σε όλους τους τομείς

Στη νέα γενιά γυναικών που φιλοδοξούν να ανελιχθούν στα ανώτατα κλιμάκια των κλάδων της έρευνας, της τεχνολογίας και της επιστήμης, στις γυναίκες που θέλουν να συμμετάσχουν σε διοικητικά συμβούλια και που επιδιώκουν θέσεις ευθύνης σε επιχειρήσεις και σε κέντρα λήψης αποφάσεων, αφιερώνει την 8η Μαρτίου η Μαρία Γερμανού, Ανώτατη Διευθύντρια Εταιρικού Μετασχηματισμού του Ομίλου μας.

H Μαρία Γερμανού, Ανώτατη Διευθύντρια Εταιρικού Μετασχηματισμού του Ομίλου, μιλά στο Economy Today με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας. 

Παρόλο που η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι αυξημένη, η συζήτηση για την Ισότητα των Φύλων στο χώρο εργασίας παραμένει ακόμα ανοικτή και το φαινόμενο της γυάλινης οροφής εξακολουθεί να υφίσταται. Ως μια σύγχρονη γυναίκα και εργαζόμενη ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;

Προσωπικά υπήρξα τυχερή στην επαγγελματική μου πορεία γιατί είμαι μέρος ενός ισχυρού Ομίλου με κουλτούρα έμφυλης ισότητας, που δίνει ίσες ευκαιρίες σε γυναίκες και άντρες, αξιοποιώντας το ταλέντο  και τις δεξιότητες του καθενός, χωρίς το φύλο να είναι κριτήριο. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό δεν είναι το σύνηθες και το φαινόμενο της γυάλινης οροφής εξακολουθεί να υφίσταται σε πολλές περιπτώσεις, αν και τις τελευταίες δεκαετίες οι γυναίκες έχουν κατορθώσει πολλά. Κατάφεραν να μειώσουν το εκπαιδευτικό χάσμα με τους άνδρες, δοκιμαστήκαν  με επιτυχία σε επαγγέλματα που θεωρούνται από την κοινωνία «ανδρικά», έκαναν και κάνουν ασκήσεις ισορροπίας ανάμεσα σε καριέρα και οικογένεια, και απέδειξαν ότι μπορούν να ανταποκριθούν στις ευθύνες και στους ρόλους ηγετικών θέσεων με εξαιρετικά αποτελέσματα. Αν και έχουν γίνει βήματα, είμαστε ακόμα στα αρχικά στάδια της αλλαγής.  Θα χρειαστεί ακόμη μεγαλύτερη επιμονή από τις γυναίκες ώστε να καταφέρουν να καταρρίψουν στερεότυπα που καλλιεργήθηκαν για πολλά χρόνια.

Η 8η Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες που δόθηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών.  Σε ποια γυναίκα/γυναίκες θα αφιερώνατε τη μέρα αυτή και γιατί;

Την αφιερώνω σε όλες τις γυναίκες που αγωνίστηκαν και πέτυχαν να ανοίξει ο δρόμος πριν από εμάς για εμάς. Σε όλες εκείνες που δεν φοβήθηκαν, δεν πτοήθηκαν, αλλά αντίθετα πείσμωσαν και κατάφεραν να μας δώσουν το δικαίωμα να συζητάμε για ίσες ευκαιρίες, για ίσες αμοιβές και ίση εκπροσώπηση στα κέντρα λήψης αποφάσεων.  Την αφιερώνω στη νέα γενιά γυναικών που  φιλοδοξούν να ανελιχθούν στα ανώτατα κλιμάκια των κλάδων της έρευνας, της τεχνολογίας και της επιστήμης, στις γυναίκες που θέλουν να συμμετάσχουν σε διοικητικά συμβούλια και που επιδιώκουν θέσεις ευθύνης σε επιχειρήσεις και σε κέντρα λήψης αποφάσεων.

Είναι μακρύς ο δρόμος μέχρι να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το αόρατο εμπόδιο που φράζει το δρόμο των γυναικών προς την πλήρη ισότητα. Όμως η πορεία έχει χαραχθεί και είμαστε εμείς που στα χέρια μας κρατούμε τη σκυτάλη για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στη νέα Κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το θέμα της Ισότητας, της καταπολέμησης των διακρίσεων και της προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών;

Επιβάλλεται να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε πολιτικές προώθησης της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων. Στο πλαίσιο αυτό είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την αποδόμηση των έμφυλων στερεοτύπων και προκαταλήψεων σε όλους τους τομείς. Χρειάζεται να δοθεί φωνή στις γυναίκες στα κέντρα λήψης αποφάσεων, εκεί είναι που δίνεται ο αγώνας. Αν ανοίξει αυτός ο δρόμος τότε θα είναι πιο εύκολο να ανοίξουν κι άλλοι, πάντα μέσα από τη συμμετοχή όλων μας, πολιτών και πολιτείας.

Γυναίκα με μια λέξη.

Πολυδιάστατη.

Η Μαρία Γερμανού είναι η Ανώτατη Διευθύντρια Εταιρικού Μετασχηματισμού του Ομίλου με περισσότερα από 13 χρόνια στρατηγικής και επιχειρησιακής εμπειρίας, έχει ισχυρό ιστορικό επιτυχιών σε σχέση με όλες τις πτυχές των Λειτουργιών, των Πωλήσεων, του Μάρκετινγκ, του Προσωπικού &  της Οργανωτικής Δομής και Ανάπτυξης της εταιρείας. Είναι επικεφαλής της διαχείρισης της επιχειρηματικής αλλαγής και του εταιρικού μετασχηματισμού του Ομίλου, καθώς και όλων των προσπαθειών ψηφιακού μετασχηματισμού και διαχείρισης των αλλαγών σε συστήματα και διαδικασίες. Επικεντρώνεται στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη και χρήση καινοτόμων και βιώσιμων λύσεων που υποστηρίζουν όλες τις επιχειρηματικές διαδικασίες, λειτουργίες και πρωτοβουλίες του Ομίλου.

Είναι κάτοχος

  • Πτυχίου Τουρκικών Σπουδών Ιστορίας & Πολιτικής (ΒΑ)
  • Μεταπτυχιακού στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού & Οργανωτικής  Συμπεριφοράς (  MSc)
  • Μεταπτυχιακού στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA)

Διαβάστε σχετικά άρθρα για την Ημέρα της Γυναίκας: https://www.cap.com.cy/pagkosmia-imera-tis-gynaikas-me-tin-kampania-afineitostigmatis/